воскресенье, 20 ноября 2011 г.

9.Lapse naha eest hoolitsemine


Kuigi beebi nahk on väga pehme ja sile, on see ka üllatavalt tugev ja vastupidav. Nahk on kõige suurem organ: see koosneb omavahel ühendatud rakkudest, mis moodustavad õhukese, kuid tugeva kaitsekihi. Nahk uuendab ennast pidevalt ja see protsess algab juba enne sündimist.
Sellegipoolest ei pruugi vastsündinu nahk alguses ideaalne olla. Ära muretse, kui nahk esimestel päevadel pärast sündi koorub, punetab või kestendab. Vastsündinu randmed, põlved ja jalalabad võivad koguni veritseda, sest nahk alles kohaneb välisõhuga. See on normaalne. Kasuta lõhenenud või veritseva naha ravimiseks ja niisutamiseks õrnatoimelist nahasalvi. Sinu beebi nahk muutub varsti pehmemaks ja paraneb väga kiiresti.
Et beebi nahk oleks terve, tuleb säilitada selle loomulikku pehmust ja elastsust. Kreemitada tuleks beebit isegi siis, kui tema nahk ei kestenda. Naha igapäevaseks niisutamiseks sobib vaseliin või spetsiaalselt beebidele mõeldud kreem. Müügil on lõhnavabasid kreeme, mis sisaldavad mineraalõli või vaseliini. Igapäevaseks kasutamiseks mõeldud kreem ei tohiks sisaldada alfa-hüdroksühappeid ega päikesekaitset. Kanna esialgu veidi kreemi käelabale, et kontrollida, ega lapsel mingi koostisosa vastu allergiat ei ole.
Tegelikult on kõige parem kasutada beebiga sama kehakreemi, sest niikuinii te puudutate teineteist pidevalt. Ära vaheta kreemi sageli, sest beebi nahk vajab erinevate koostisosadega harjumist.
Otsest päikesekiirgust tuleb vältida igas vanuses beebide korral. Isegi pilvise ilmaga võib beebil päikesepõletus tekkida juba 10–15 minutiga.

Esmane kaitse päikesekiirguse vastu on õige riietus. Kui ilm on soe, pane välja minnes beebile selga käsi ja jalgu katvad õhukesed puuvillased riided ning pähe laia servaga müts. Väldi väljas käimist kella 10 ja 15 vahel, kui päike on kõige intensiivsem.
Ühendkuningriigi tervishoiuministerium on seisukohal, et alla 12 kuu vanusid lapsi tuleb täielikult päikese eest kaitsta. Lapsed ja väikelapsed vajavad kreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 15. Isegi siis ei asenda päikesekreem kaitsvat riietust. Kasuta kreemi lapse näol, kätel ja jalgadel.
Beebi tillukesed küüned on väga õhukesed ja teravad ning kasvavad üllatavalt kiiresti. Neid tuleb lõigata umbes kaks korda nädalas. Seda tuleb kindlasti teha, sest vastsündinud võivad muidu oma nägu küünistada.
Kasuta pehmet küüneviili, beebide küünetange või beebide küünekääre. Seda tööd on kõige lihtsam teha siis, kui beebi magab. Et vältida sisse lõikamist, hoia lapse sõrmest kõvasti kinni ja suru näpuots lõikamise ajal küünest eemale. Ära ehmata, kui siiski sisse lõikad (arvatavasti juhtub seda ikkagi vähemalt korra). Verejooksu peatamiseks suru õrnalt haavale.
Varbaküüned kasvavad palju aeglasemalt ja on tavaliselt väga pehmed. Need ei pea olema nii lühikesed kui sõrmeküüned ja piisab, kui lõikad neid mõne korra kuus. Kuigi võib tunduda, et küüned on sisse kasvanud, esineb sisse kasvanud küüsi beebidel harva. Kui mõne varbaküüne ümbert on nahk punane, paistes või põletikuline, helista perearstile.
Ümberlõigatud peenise hooldamine võib olla raske, kui sa ei tea, mida teha. Esimesel nädalal pärast protseduuri võib peenis punetada ja seal võib olla kollakas koorik. Puhasta seda piirkonda iga kord mähkmeid vahetades pehmetoimelise seebi ja veega. Kata peenise ots vaseliiniga ja seo see õrnalt marlisidemega kinni. Arst ütleb sulle, kui kaua on vaja sidet peal hoida. Kui kahtlustad põletikku, anna sellest teada perearstile.
Kui sinu poeg ei ole ümber lõigatud, pese tema peenist vee ja õrna seebiga nagu ülejäänud tuharapiirkonda. Ära ürita eesnahka tagasi tõmmata, see muutub ajapikku ise liikuvamaks: hiljemalt poja kolmandaks sünnipäevaks.

1 комментарий:

  1. Ole hea ja loe tööjuhendit, mille leiad siit: http://226996.edicypages.com/imiku-ja-vaikelapse-naha-eest-hoolitsemine-1/imiku-ja-vaikelapse-pesemine

    Ootan sinu poolseid kommentaare artiklile.

    ОтветитьУдалить