воскресенье, 20 ноября 2011 г.

12. Imetamise asendid


Laps on õigesti rinnal, kui tema
- suu on laialt avatud
- alumine huul on väljapoole pööratud (võid ise ka sõrmega kaasa aidata)
- suus on lisaks nibule suur suutäis nibuvälja
- nina ja lõug on surutud vastu rinda
- põsed on ümarad ja punnis
- ei kostu lutsutamist, luristamist, vaid neelamist
Ka imetamisasend on tähtis. Vali endale mugav asend. Võta laps hästi enda lähedale (kõht vastu kõhtu). Säti laps näoga rinna poole nii, et ta ei peaks pead pöörama. Jälgi, et lapse nina oleks kohakuti rinnanibuga, siis ta saab rinna haaramiseks pea pisut kuklasse lükata ning seega ka suurel nibuvälja haarata (see on vastus Su küsimusele!). Toeta last nii kukla tagant turjalt kui ka selja ja pepu alt, nii et tal oleks kindel ja mugav.
Laps tunneb rinna puudutust, avab suu ja hakkab otsima. Anna talle aega suu korralikult avada ning samal hetkel tõmba teda kergelt veelgi lähemale nii, et ta rind satub lapse suhu. Oluline on, et ta ise haaraks rinna! Siis võtavad nad tavaliselt õigesti. Kui ema rinna lapse suhu paneb, siis ei pruugi võte õige jääda. Laps peab lisaks nibule haarama vähemalt sama palju või isegi kaks korda rohkem nibu ümber olevat pruuni nibuvälja. Siis on kindel, et ta saab piima hästi kätte.
Imetamisasendi kohta ei saa tegelikult kunagi öelda, kas see on õige või vale. Tuleb lihtsalt jälgida, et lapsel ja emal oleks mugav, et oleksid täidetud need mõned tingimused, mida eelpool kirjeldasin.
 
viimane pilt on rinna vale toetamine aga teised on õiged.

Alumine huul on välja
pööratud, nina on
vaba ja pruun piirkond
nibu ümber on
haaratud. Imiku lõug
on surutud vastu rinda.
 Õige imemistehnika.
Nibu on sügaval suus,
keel on ees ja kaardub
ümber nibu alumise
külje.
 Vale imemistehnika.
Imiku suu pole pärani
lahti, huuled “näpistavad”
nibu ja pruun
piirkond ümber nibu on
nähtav. Beebi lõug pole
vastu rinda.
 
Kaksikute imetamine
Ka kaksikuid on võimalik rinnaga toita. Mõned toidavad mõlemat last korraga, mis hoiab hulga aega kokku, teised eelistavad toita neid kordamööda. Rinnad reageerivad mõlema lapse käitumisele ja toodavad piima vastavalt nende vajadusele. Seetõttu on mõistlik asetada lapsi kordamooda molemale rinnale. Kahe või enama lapse rinnaga toitmine tekitab palju küsimusi, millele ei saa siin raamatus vastata. Seetõttu void võtta ühendust imetamiskonsultandiga, ämmaemanda või mõne kaksikute emaga, kellel on nende rinnaga toitmise kogemus. Kui imetamine ei laabu nii, nagu sa lootsid, proovi saada abi mõnelt oma sõbrannalt, kellel on rinnaga toitmisel head kogemused, ämmaemandalt või imetamiskonsultandilt. 

 Kandelinas imetamine. Vastsündinu tähtsaimaks tööks on söömine. Mõnikord nad lausa elavad rinnal ja seda isegi paaril esimesel elukuul. Päevad kuluvad pikali voodis last imetades ja tihti tundub, et justkui muuks aega ei jäägi. Samas võiks osa päevasest söömisest toimuda ka igapäevatoimetusi jätkates, kui seod lapse kangaga oma rinnale. Looteajast tuttav liikumise rütm rahustab ja aitab õiget imemisrütmi leida. Lähedus mõjub hästi rinnapiima tekkele ja muudab lapse aktiivsemaks.

Mugav on linas imetamine ka kodust eemal viibides. Lina varjus keskendub laps hästi söömisele ja imetamine ei torka ümbritsevatele silma.

! Enne kui otsustad last kandelinas imetada, ole veendunud,et lapse imemisvõte on õige ja kindlalt omandatud. Sõltumata kandmisvahendist peab laps olema rinnal ideaalses asendis, suu õigel kõrgusel ja kaugusel nibust. Lapse pea ei tohi olla surutud ja rind peab rippuma vabalt.
http://www.siet.ee/imetamisest
 http://www.beebifoto.ee/gfx/libero_raamat.pdf
http://www.perekool.ee/index.php?id=39251

3 комментария:

  1. Oleks tahtnud näha pilte erinevatest imetamisasenditest, kuid ka see kirjeldus on minu arvates väga hea. Head näpunäited.

    ОтветитьУдалить
  2. Töö alguses on kirjeldatud seda kuidas laps peab rinda haarma - see on kindlasti väga oluline. Töö oleks kindlasti parem kui siin oleks kirjeldatud ja piltidega illustreeritud ka erinevaid imetamise asendeid.

    ОтветитьУдалить
  3. Nõustun, et oleksid võinud välja tuua erinevate asendite kirjeldused ja lisada juurde ka pildid, kuid samas oled sa siin välja toonud palju sellist vajalikku informatsiooni, mida teiste blogides ei olnud.

    ОтветитьУдалить