воскресенье, 20 ноября 2011 г.

Imiku vannitamine ja hügieeniline ülehõõrumine

 
Vannitamiseks on vajalikud:
• vann (plastmassist või emailitud),
• veetermomeeter,
• lasteseep,
• pehme lapp pesemiseks või pesemiskinnas,
• kaaliumpermanganaat,
• loputuskann,
• kuivatuslina.
Vastsündinut võib vannitada siis, kui tema tervislik seisund seda võimaldab. Ruumi temperatuur vannitamisel peab olema 24−25°C ja seal ei tohi olla tuuletõmbust. Vannivee soojus peab olema 37°C, mida mõõtke termomeetriga, mitte käe ega küünarnukiga.
Samaaegselt vanniveega tehke valmis ka loputusvesi. Seadke valmis kuivatuslina, mähkmed, riietusesemed ning vajadusel ka imiku naha- ja nabahooldusvahendid.
Asetage laps vanni pikkamööda. Vett olgu nii palju, et lapse keha ja jäsemed oleksid kaetud. Vannitamisel hoidke vasaku käe sõrmedega lapse vasaku kaenla alt ja õlast, vasak käsivars toetab imiku selga ja pead. Parema käega saate last pesta: esmalt kael, rind, siis kõht ja jäsemed.
Seejärel pöörake laps sujuvalt kõhuli, hoides kinni lapse paremast õlavarrest ja õlast. Laps toetub rindkere ja peaga pesija vasakule käsivarrele, nii pestakse selg. Siis pöörake laps uuesti ümber ja peske pea.
Pärast pesemist loputage imik vanniveest ühe kraadi võrra jahedama veega ja mähkige üleni kuivatuslinasse. Kuivatage kergelt tupsutades. Hoolikalt kuivatage kõrvatagused, kaenlaalused ning kaela- ja kubemevoldid. Puhastage naba.
Vannitamise järel laps riietatakse ja toidetakse. Lapse vanni kasutage ainult imiku pesemiseks. Iga vannitamise järel peske ja kuivatage vann ning loputusnõu.
Seebiga peske last 2−3 korda nädalas. Vannitamise kestus olgu 5-10 minutit. Soovitav on imikut vannitada õhtul enne viimast või eelviimast toitmist.
NABAHOOLDUS
Nabaväädi könt irdub tavaliselt 5.-10. päeval, hiljemalt 14. päevaks. Nabahaav paraneb 14.-21. päevaks. Naba võib olla pisikute sissetungi väratiks, areneda võivad nabapõletik ja veremürgistus e. sepsis, mistõttu tuleb naba hoida kuiva ja puhtana. Nabale ei tohi panna sidet, sest selle all on soodsad tingimused pisikute paljunemiseks. Naba puhastatakse 2 korda päevas (vajadusel rohkem).
Vajalikud vahendid:
• nabapiiritus ja briljantroheline (või nende asemel saialilletinktuur),
• vatipulgad.
Kuni nabakönt pole irdunud, puhastage naba ümbrus, könt ja nabarõngas nabapiiritusega immutatud vatipulgaga. Nabaköndi kinnituskoht peitsige briljantrohelisega.
Kui nabakönt on irdunud, tõmmake vasaku käe pöidla ja esimese sõrmega nabahaav laiali, et näha nabapõhja, ning eemaldage koorikud ja mustus.
Nabahaava kuivatage puhta ja kuiva vatipulgaga ning peitsige briljantrohelisega. Kui naba on punane, turses ning leemetab, näidake naba arstile.
Nabaprobleemide korral lisage vastsündinu vannitamisel tema vanniveele kaaliumper-manganaadi lahust. Kaaliumpermanganaadi kristallid lahustage vähese veega eraldi nõus ja saadud lahust lisage vanniveele õrnroosa värvuseni.
SILMADE PUHASTAMINE
Puhastage lapse silmi hommikuti keedetud vee või füsioloogilise lahusega (apteegis 0,9% NaCl ampullid) niisutatud vatiga silma välisnurgast sisenurga suunas. Kui silmas on kuivanud rohekat eritist, leotage seda ja seejärel eemaldage. Silma võib tilgutada ka rinnapiima, et viia sinna kaitsekehi. Kui silm on punetav ja turses, pöörduge arstile.
NINA HOOLDUS
Ninna tekib ikka koorikuid, mis ajavad aevastama ning takistavad imemist. Tilk füsioloogilist lahust ninna mitu korda päevas niisutab koorikuid ja loputab nina.



Ülehõõrumine

Imikut on võimalik pesta ka alljärgnevalt, ilma teda vannitamata. Alusta silmadest, kasutades sooja veega niisutatud vatitupse. Pese kumbagi silma eraldi vatiga (pühkides välimisest silmanurgast sisemise suunas). Seejarel pese nagu. Jalgi, et saaksid hästi ligi kõrvatagustele ja pea tagakuljele. Seejarel pese ta kasi ja ulakeha nii eest- kui ka tagantpoolt. Kuivata hoolega, jargides eeltoodud juhiseid. Ja koige lopuks pepu – pese alati eestpoolt tahapoole kõik nahavoldikesed ja nende vahed korralikult puhtaks. Vastsundinud poiste eesnahka ei tohi tagasi tõmmata. Puhastama peab ka tüdrukute häbememokkade vahet. Kõige parem on pesta leige voolava kraanivee all, aga kui see pole võimalik, siis kausis. Jälgi, et imik ei külmetuks. Kata paljad kehaosad froteerätikuga. Kui nabakönt pole veel ära tulnud, ära kata naba mähkmega. Aseta poisi noku nii, et ta pissiks allapoole.

 http://www.beebifoto.ee/gfx/libero_raamat.pdf

 http://www.kliinikum.ee/attachments/118_Meelespea%20vastsyndinu%20emale.pdf

2 комментария:

  1. Tekst on küll ilus, kuid kahju, et ei ole voldikuna esitatud. Üldiselt muidugi hea töö.

    ОтветитьУдалить
  2. Kui siin kirjutatu infovoldikusse panna, siis oleks kõige olulisem informatsioon olemas. Töö on arvestatud.

    ОтветитьУдалить