воскресенье, 27 ноября 2011 г.

11. Mõisted

Lisatoit ehk tõhustustoit on toit, mis lisatakse imiku menüüsse alates kuuendast elukuust.
Lisatoidu andmisega alustatakse, ainult rinnapiima toidul oleval, tervel, ajaliselt sündinud lapsel, kuuendal elukuul. Lisatoitu on vaja lapse edasiseks arenguks. Imik vajab intensiivse kasvu, arengu, kehaliselt aktiivsema, liigutusliku arengu perioodis suuremas koguses energiat, toitaineid, mineraalaineid, mikroelemente, vitamiine. Rinnapiimast enam ei piisa, kuigi lapse põhitoiduks jääb siiski rinnapiim.
Kuue kuune laps on igati „küps” lisatoidu söömiseks (arenguline küpsus) ja toidu seedimiseks, omastamiseks (urotrakti, seedetrakti ja fermentide küpsus).Lisatoiduga alustamine on protsess, mille käigus laps õpib sööma erineva maitse, tekstuuri, aroomi ja väljanägemisega toitu.

http://www.nooruse.ee/e-ope/opiobjektid/imiku_lisatoitmine/1_miste_ja_nidustused.html

Kunstlik toit ei ole loomulik toit, vaid tööstuslikult toodetud toit (imikutele mõeldud piimasegud Nenatal, PreNAN jne..) Lisaks toob Kriidi tõlgitud raamat välja, et kunstlikku toitu kasutades vajavad vanemad juhendamist ja nõustamist, mis puutub pudelite puhastamisse ja segude valmistamisse, sest kõik pudelid, lutid ja nõud tuleb pesta ja siis steriliseerida korralikult, enne kui need täidetakse keedetud veega tehtud piimaseguga. Instruktsioone kuidas toitesegusid valmistada leidub iga toote pakendil ja neid tuleb hoolikalt jälgida. Piimasegudes olevad valgud ei ole beebi organismile identselt omased ja seega põhjustavad tihti seedumishäireid.


http://www.itk.ee/public/files/Enneaegse%20vastsundinu%20toitmine.pdf

Imiku loomulik toit on emapiim.

Segatoit on piimadieedilt üleminek segatoidule on sujuv protsess. Kuni 4. elukuuni saab imik kõik vajalikud toitained kätte piimast. 4.-6. elukuuks on lapse seedeelundkond sedavõrd arenenud, et saab hakkama ka komplitseeritumate toitudega. Valmisolekust annab märku see, kui laps nõuab tavalisele piimaportsjonile lisa või hakkab nõudma täiendavaid söögikordasid.

http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=loomulik+toit&F=M

1 комментарий:

  1. Mõistete seletusega võib rahule jääda. Lisaksin ainult, et segatoiduks peetakse ka seda kui rinnapiima toidul olev laps saab juurde kunstliku toitu, näiteks kui emal ei jätku piisavalt rinnapiima.

    ОтветитьУдалить