воскресенье, 27 ноября 2011 г.

11. Mõisted

Lisatoit ehk tõhustustoit on toit, mis lisatakse imiku menüüsse alates kuuendast elukuust.
Lisatoidu andmisega alustatakse, ainult rinnapiima toidul oleval, tervel, ajaliselt sündinud lapsel, kuuendal elukuul. Lisatoitu on vaja lapse edasiseks arenguks. Imik vajab intensiivse kasvu, arengu, kehaliselt aktiivsema, liigutusliku arengu perioodis suuremas koguses energiat, toitaineid, mineraalaineid, mikroelemente, vitamiine. Rinnapiimast enam ei piisa, kuigi lapse põhitoiduks jääb siiski rinnapiim.
Kuue kuune laps on igati „küps” lisatoidu söömiseks (arenguline küpsus) ja toidu seedimiseks, omastamiseks (urotrakti, seedetrakti ja fermentide küpsus).Lisatoiduga alustamine on protsess, mille käigus laps õpib sööma erineva maitse, tekstuuri, aroomi ja väljanägemisega toitu.

http://www.nooruse.ee/e-ope/opiobjektid/imiku_lisatoitmine/1_miste_ja_nidustused.html

Kunstlik toit ei ole loomulik toit, vaid tööstuslikult toodetud toit (imikutele mõeldud piimasegud Nenatal, PreNAN jne..) Lisaks toob Kriidi tõlgitud raamat välja, et kunstlikku toitu kasutades vajavad vanemad juhendamist ja nõustamist, mis puutub pudelite puhastamisse ja segude valmistamisse, sest kõik pudelid, lutid ja nõud tuleb pesta ja siis steriliseerida korralikult, enne kui need täidetakse keedetud veega tehtud piimaseguga. Instruktsioone kuidas toitesegusid valmistada leidub iga toote pakendil ja neid tuleb hoolikalt jälgida. Piimasegudes olevad valgud ei ole beebi organismile identselt omased ja seega põhjustavad tihti seedumishäireid.


http://www.itk.ee/public/files/Enneaegse%20vastsundinu%20toitmine.pdf

Imiku loomulik toit on emapiim.

Segatoit on piimadieedilt üleminek segatoidule on sujuv protsess. Kuni 4. elukuuni saab imik kõik vajalikud toitained kätte piimast. 4.-6. elukuuks on lapse seedeelundkond sedavõrd arenenud, et saab hakkama ka komplitseeritumate toitudega. Valmisolekust annab märku see, kui laps nõuab tavalisele piimaportsjonile lisa või hakkab nõudma täiendavaid söögikordasid.

http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=loomulik+toit&F=M

среда, 23 ноября 2011 г.

7.Imiku kandmine



ergonoomiline lapsekandmisvahend, mida võid kasutada kõhukotina esimesest päevast ja seljal kindlalt pead hoidva lapse kandmiseks. Kattekangaks diagonaalvenivaks kootud puuvillane kangas, mis muudab koti pehmeks ja mugavaks








Mõõdud: 450cm x 70 cm
Kandevõime: kuni 15 kg
Vanusele: 0-3 aastat






 

suurepärane abivahend basseinis, dushi all ja igapäevaseks kandmiseks.

Hingav ja kerge kahekihiline Solarweil-kangast kandemärss tundub märjana

naha vastas soe, kuivab kiiresti ja annab Sinu lapsele 90% kaitse

kahjuliku UV-kiirguse eest. Kangas on tugev ja vastupidav ning toetab

hästi ka mudilast.




Kõige õigem on hoida last alati enda vastas nii, et tal oleks võimalus Sind näha. Eriti alguses kui ema lohutavad südametuksed ja lõhn võiksid alati saadaval olla, on parim asend laps kõhupoolega ja kõverdatud jalgadega Sinu keha esiküljel. Täpselt nagu väike konnake. Kindlasti peab olema korralikult toetatud ka pisitita pea. Kui kõht on Sinu vastas soojas, väljuvad lapsel gaasid kergemini.

Suuremale lapsele sobib hästi puusal istumine, kus vaateväli on avaram ja Sinul üks käsi vabaks jääb.



Kui tahad, et laps kandes hea tasakaalumeele saaks ja oma lihaseid treeniks,siis pole kunagi mõttekas hoida last sellises asendis). Laps ripub siis passivselt üle vanema käsivarre, rinnakorv ja siseelundid on surutud, sabakondiga toetamas vastu vanema puusa. Ta ei saa enda kergemaks tegemiseks kaasa aidata, ei saa pöörata ja puudub silmside vanemaga. Vanemale võib asend alguses mugav tunduda, kuid tea, et selliselt kantud lapsed ei paindu mõne aja pärast enam konnaasendisse, vaid ripuvad passiivselt ka puusale võttes.

Loomulikult võid väikest titat hoida ka pikali oma käel hälliasendis või kõhuli oma käsivarrel - ka selles asendis väljuvad gaasid kergesti ja kaela-seljalihased saavad tööd.

Tuttavas ümbruses last näoga ettepoole hoides võiks hoida tema jalgu ees üleval, ristatult.
Puusad on hästi ja selg tugevneb ka selles asendis.