воскресенье, 18 декабря 2011 г.

15. Arendavad mänguasjad

Mänguasjade valimisel on kaval silmas pidada järgmisi märksõnu:

MITMEKESISUS (erinevad asjad ja erinevad tegevusvõimalused tagavad mitmekülgse arengu)

VASTUSEVÕIMELISUS (lapse tegevusele reageerivad asjad õpetavad lapsele põhjus-tagajärg seose tundmist ja tekitavad uudishimu maailma tundma õppida)

ARENDAVUS (kõige paremad on need asjad, millega tegeledes õpib laps midagi uut)

Esimestel eluaastatel on väikese ilmakodaniku põhitegevuseks ümbritseva maailma tundmaõppimine. Paarikuune laps hakkab juba mänguasjade vastu huvi ilmutama. Paraku pole ta aga veel valmis neid ise kätte haarama. Laps tutvuks küll meeleldi esimeste leludega, kuid keegi peaks olema nii kena, et pistab mänguasja lapsele pihku. Lelu ise võiks olla selline, et laps sellest kinni saab haarata ja siis uurida. Eriti head on pehmed (näiteks riidest õmmeldud, pehmest kummist vormitud vms.) või vähemalt sangakesega asjad. Pehmus on oluline ka sellepärast, et laps võib koordineerimatult vehkides asjaga endale valusasti haiget teha.

Igas vanuses lastele on põnevamad sellised mänguasjad, mis mängides laste tegevusele kuidagi reageerivad, näiteks teevad häält. Esimestest leludest on sellisteks igasugused kõrinad, mis lapse käeliigutustega kaasa kõrisevad, helisevad või piiksuvad. Ühest küljest on see lapse jaoks lihtsalt põnev sündmus, teiselt poolt aga algab sellisest mängust iseenda kui mingite sündmuste põhjustaja tunnetamine. Laps hakkab tasapisi seostama enda tegevust ja sellega kaasnevaid sündmusi.

Väga sobilikud on selles vanuses lastele ka vankri või voodi kohale riputatavad kõrinad, mida laps saab käega lüüa. Sellistel kõrinatel on mitu head omadust: need ei kao käest ära ja on kogu aeg uurimiseks silma ees, laps saab harjutada oma käe liigutuste koordineerimist ja vahva kõrin kostub juba siis, kus asjale pihta saadakse. Hea oleks, kui vahelduse mõttes ripuks selliseid kõrinaid ühe nööri küljes mitut erinevat sorti.

Vaatamis- ja kuulamislusti pakuvad paarikuusele lapsele juba ka sellised voodi külge kinnitatavad mänguasjad, mille mõned osad muusika taktis end ise liiguvad. Näiteks karussellina tiirlevad loomakesed, plaksutav või silmi hõõruv jänku vms.

Kõik beebide asjad peaksid olema kergesti pestavad, sest maailma tundmaõppimise käigus pistab lapse need ka kindlasti suhu

Laps tahab kõike uut vaadata, katsuda, maitsta, et teada saada mida üks või teine asi endast kujutab ja mida saab sellega peale hakata. Lapsed tahavad teada mis juhtub, kui mingit asja käes keerutada, vajutada, eemale visata vms. Maailmaga tundmaõppimine läheb ladusamalt, kui lapse keskkond sisaldab võimalikult mitmekesiste omadustega mängu- ja muid asju (suuri ja väikeseid, pehmeid ja kõvu, sooje ja külmi, liikuvaid ja paigalseisvaid jne.) ning kui lapsel on võimalus ka asjade ja nende omadustega tutvuda. Ehk teiste sõnadega, lapse uurimistungi tuleks igati toetada ja lubada tal nii vabalt kui võimalik ringi liikuda ning ruumi ja asju uurida. Suuremate pahanduste ärahoidmiseks tuleb loomulikult ohtlikud ja õrnad ning kallid asjad lapse haardeulatusest eemaldada.

http://www.perekool.ee/index.php?id=948

Комментариев нет:

Отправить комментарий