воскресенье, 30 октября 2011 г.

arenguetappide tabel

ETAPID VANUS ARENG
Sensomotoorne aste 0-2 aastani
lihtsad liigutus- või tajuaktid. Lapse kohanemine asjadega. Laps sõltub täiesti ümbrusest, sellest, mida tajub. Ei suuda haarata sündmusi, sest ei peegelda neid mõtetes.

Operatsioonide eelne aste 1,5 või 2 - 7 aastani
Laps suudab opereerida ka kujutlustega. Lapsel on arenenud kujundlik mõtlemine, mistõttu omab potentsiaalset võimalust haarata järgnevate sündmuste jada. Piaget’ järgi ei omanda laps sümboleid, märke, mida ta mõtlemisel kasutab, mitte sotsiaalsest keskkonnast, vaid need tulenevad isiklikust kogemusest. Esimesed sümbolid väga on isiklikud.

Konkreetsete operatsioonide aste 7 - 12 aastani
Kui eelmisel tasemel oli laps võimeline opereerima kategooriatega, mis esinevad konkreetses tegelikkuses, siis nüüd hakkab laps oma kujutlusi laiendama, haarates mitte ainult tegelikkust vaid ka võimalikkust. Konkreetsed operatsioonid on suunatud konkreetsetele objektidele ja nähtustele, praegusele; laps ei suuda haarata abstraktseid struktuure.

Formaasete operatsioonide aste üle 12 aasta
Lapsele on haaratav ka potentsiaalne võimalikkus, praegune on vaid üks osa tervikust. Mõtlemine on loogiline-deduktiivne.

суббота, 29 октября 2011 г.

Lapse kognitiivne areng, mõistete kirjeldamine

Assimilatsioon ja akommodatsioon on Jean Piaget' õppimisteooria keskne kontseptsioonipaar.

Assimilatiivse õppe puhul lõimitakse uued õppeained õppija olemasolevate struktuuridega. Olemasolevaid kognitiivseid struktuure saab parendada ja mitmekesistada tasakaalustatud ja progressiivses keskkonnas. Ent siin on tegu lisaõppega

Akommodatiivse õppe puhul lõhutakse olemasolevad kognitiivsed struktuurid ja luuakse uued. Tegu on hoopis teistsuguse õppeprotsessiga, mida iseloomustavad restruktureerimine ja lammutamine. Olemasolevad kognitiivsed struktuurid ei pruugi aga olla konkreetse olukorra jaoks piisavad ja õppija peab ennast ületama.

Kohandavat õpet võib nimetada takistusi kõrvaldavaks õppeprotsessiks. Tegu on õppega, mille puhul õppija edasiminek avaldub kõige selgemalt. Akommodatiivsed protsessid võivad olla lühiajalised ja järsud, ent ulatuda ka pikemale perioodile, mil õppija näeb teatud küsimuse kallal ränka vaeva ja omandab järk-järgult uue arusaama.

http://lepo.it.da.ut.ee/~lehti/opidisain/ptk1/113_ppimine__lhikokkuvte.html

понедельник, 24 октября 2011 г.

Terve lapse ja imiku hooldus: Terve lapse ja imiku hooldus

Tere! Arvan, et see aine aitab kõikedele elus. Ise võtsin seda aine selle pärast, et tahan rohkem teada kuidas hoolitseda väikelapse eest ning võrrelda neid praeguste praktiliste ja teoreetiliste teadmistega.